Skaniausių kiaulienos iešmelių paslaptis – 60 metų neplautas padažo puodas

Populiarus gatvės restoranas Tokijojuje nesenai suskaldė Japonijos gurmanų bendruomenę į dvi dalis. Vienoje iš laidų buvo parodyti restorano užkulisiai ir paaiškėjo, kad kiaulienos iešmelių padažo, dėl kurio žmonės ir mėgsta šį restoraną, paslaptis yra ta, kad padažo puodas nebuvo plautas ištisus 60 metų. Šiandien puodas jau vargiai beprimena virtuvės rakandą, nes yra aplipęs storu ir gličiu pridegusio padažo sluoksnių.

„Abe-chen“ restoaranas vietinių mėgstamas dėl savo kiaulienos iešmelių, o ypač – dėl padažo į kurį jie pamirkomi prieš patiekiant klientams. Visgi užuot kiekvienos darbo dienos gale išvalius padažo puodą, restorano savininkas į jį tiesiog supila naują padažą, skirtą sekančiai dienai. Ir taip jau 60 metų. Tiesa, šią tradiciją įvedė dabartinio restorano savininko senelis, kuris ir įkūrė restoraną, vėliau perleido savo sūnui, o šis – savo sūnui. Nei vienas iš šių vyrų nepasivargino bent kartą išplauti puodą.
Laidos kalbinti higienos normų ekspertai gūžčiojo pečiais. Nors tai ir atrodo kaip grubus higienos normų pažeidimas, visgi, jei puode palaikoma nuolatinė aukšta temperatūra, visos bakterijos turi žūti ir, bent teoriškai, padažas neturi sukelti virškinimo problemų. Su tuo sutinka ir nuolatiniai šio restorano klientai, teigę, kad nei karto neturėjo skrandžio problemų dėl restorane gaminamo maisto.