Faktai apie pieną
Karvę melžiant nakties metu, primelžtame piene yra didesnė triptofano ir melatonino koncentracija. Abi šios substancijos vaidina svarbų vaidmenį gerinant miegą.
87% pieno sudaryta iš vandens. Likusieji 13% yra baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų ir mineralų mišinys.
Ožkų pienas yra kaloringesnis nei karvių bei turi daugiau maistingų medžiagų ir mažiau laktozės.
Galafobija – pieno baimė.
Krūtinės infekcija, dar vadinama mastitu, gali paversti pieno skonį labiau sūriu, nei saldžiu.
Dvi populiariausios augalinio pieno rūšys – sojų ir migdolų pienas. Abi jos yra be laktozės ir puikiai tinkamos žmonėms, kurie laktozės netoleruoja.
Senovės Rusijoje (o kai kur ir Lietuvoje), kad pienas nesurūgtų ramiai stovėdamas, į bidonus ūkininkai įdėdavo po gyvą varlę, kuri nuolat plaukiodama bidone neleisdavo pienui stingti.
Raudono vyno dėmes galima išvalyti pamerkus dėmę į pieną ir po kurio laiko perplovus drabužį įprastiniu būdu.
Sugižusiu pienu galima laistyti augalus. Jame yra gausu kalcio ir kitų maistingų medžiagų, reikalingų augalų augimui.
Banginio pienas yra tokios konsistencijos kaip dantų pasta.
Maždaug 16,4 mln. amerikiečių mano, kad šokoladinis pienas išgaunamas iš rudų karvių.
Taip pat skaitykite:
- Olandai pirmą kartą pagamino sūrį iš kiaulės pieno
- Naujausia kultūristų mada – proteinų kokteilius keičia motinų krūtų pienas